Francis Vere

In 1592 als opperbevelhebber aanwezig bij Beleg van Steenwijk (bron: https://nha.courant.nu/issue/HD/1892-06-18/edition/0/page/2)
In 1594 aanwezig bij het Beleg van Groningen (reductie)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Francis_Vere
Zo was hij infanterie aanvoerder tijdens de Slag bij Nieuwpoort in 1600, en gouverneur van de stad Oostende tijdens het 3 jaar durende Beleg van Oostende. Vere diende voor een lange periode onder Maurits van Nassau, de latere prins van Oranje, en voerde een Engels regiment soldaten aan die in dienst waren van de Republiek der Nederlanden en meevochten tegen de Spanjaarden. Vere werd uiteindelijk generaal en speelde een rol bij veel van de belegeringen en veldslagen van Maurits.

Bij het Beleg van Sluis in 1587 was hij al reeds in de Nederlanden actief en onderscheidde hij zich, onder de leiding van Roger Williams en Thomas Baskerville. Bij het Beleg van Bergen op Zoom in 1588 was hij aanwezig in de stad die werd belegerd, maar stand hield door hard vechten, en uiteindelijk werd ontzet. Hij kreeg ter plekke op het slagveld een ridderschap toegekend voor zijn verdiensten. In 1589 werd Vere sergeant-majoor van de Engelse troepen in het Staatse leger en niet lang daarna kreeg hij de algehele leiding op zich. Deze positie hield hij gedurende 15 campagnes, vrijwel allen succesvol. Vere verkreeg een grote persoonlijke reputatie en zijn Engelse troepen stonden bekend om hun goede training. Zijn legerkamp had aantrekkingskracht op vele beginnende soldaten, zoals zijn broer Horatius, maar ook personen als Ferdinando Fairfax, Gervase Markham, en Miles Standish.

Portret van Francis Vere.
Ong. 1657, tekening.
(www.wikipedi.nl)

Grafmonument van Francis Vere (1560-1609), in de Westminster Abbey te Londen.
(www.wikipedi.nl)

Kenmerken

NationaliteitEngeland
NaamFrancis Vere
Woonplaats-
CompagnieENGELS 17
RangEngels Regiment - kolonel
Officier van:<1592
Officier tot<1609
Vermeld bij:
Gesneuveld-
(BK nr.)38205
Blog-
Portret/State/Familiewapen
AfbeeldingenOverige
Opvolger in ENGELS 17Horatio Vere

Andere Engelse kolonels

Admiraliteit van Friesland - Kapitein

Admiraliteit van Friesland - Luitenant-Admiraal

Friese Nassause Regiment - Cornet

Friese Nassause Regiment - kapiteins

Friese Nassause Regiment - Luitenants

Friese Nassause Regiment - Ritmeesters

Groninger Nassause Regiment - Kapiteins

Hoogduitse Nassause Regiment - Kapiteins