Skeltemania

Door de herontdekking van Schelte’s helm in 2015, de vondst van de grafkelder in 2017 en de militaire herbegrafenis een jaar later raakten de inwoners van het dorp Schettens in de ban van ‘hun’ kolonel uit de Tachtigjarige Oorlog. Er ontstond een heuse Schelte gekte, in het Fries omgedoopt tot ‘Skeltemania’. Deze naam werd speciaal bedacht voor het muziektheaterstuk over het leven van Schelte van Aysma. Het was onderdeel van het project Ûnder de Toer, dat op zijn beurt weer onderdeel was van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Er waren vier voorstelling gepland van donderdag 20 t/m zondag 23 september. Ieder voorstelling duurde ongeveer 2.5 uur. Het eerste deel van de voorstelling werd gevormd door het huwelijk tussen Schelte van Aysma en Tjempck van Osinga op de oorspronkelijke locatie waar ooit de Osinga State had gestaan. Daarna volgde voor de bezoekers een collectieve half uur durende wandeling in een rouwstoet naar de kerk van Schettens. Het laatste deel van de voorstelling speelde zich af in de kerk van Schettens zelf.
Het muziektheaterstuk werd geschreven en geregisseerd door Eelco Venema. De muzikale begeleiding werd verzorgd door fanfareorkest Excelsior Schraard. Thom Zigterman, dirigent van Excelsior en tevens componist, schreef op het script van Venema diverse themamelodieën en een spetterende ouverture.

In de voorstelling werd het leven van kolonel Schelte en zijn vrouw Tjempck  gespeeld door twee professionele acteurs (Raymond Muller en Fardau van der Woude) en vijftien amateurspelers van de lokale toneelclub.

Recensies in de kranten waren lovend en vanwege het succes werden twee extra voorstellingen ingelast. Het project werd door de KNMO (Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie) beloond met de KNMO Award 2018.