Rutger Sweer van Haersolte

Op 10-1-1704 werd R(utger) S(weer) van Haersolte kapitein, als opvolger van P(aulus) van Echten.

https://www.stadvollenhove.nl/index.php/personen/136-van-haersolte
In 1712 volgde Rutger Zwier van Haersolte tot Herxen, die in 1712 de havezaten Toutenburg en Paaslo erfde vanwege de wilsbeschikking van zijn grootmoeder Ernestina van den Boetzelaer, na het overlijden van zijn oom Ernst .
Deze Rutger Zwier van Haersolte volgde een militaire loopbaan. Zijn grote bezittingen, ter waarde van ruim 100.000 gulden, zouden het hem mogelijk moeten hebben gemaakt op grote voet te leven, maar hij werd voortdurend door schuldeisers achtervolgd. In 1700 was hij met zijn verwante Ernestine van Haersolte tot Hoenlo gehuwd, die in 1729 stierf. Daarna woonde hij voornamelijk op havezate Haerst (tussen Zwolle en Genne) en liet hij deToutenburg over aan zijn zoon Rutger.

Zoon Rutger werd na de dood van zijn vader in 1744 ook met havezate Haerst beleend. In 1748 woonde Van Haersolte nog met zijn vrouw Anna Elisabeth van Haersolte op deToutenburg, twee verwanten en drie meiden en knechten. Kort daarna moet hij zich definitief op Haerst hebben gevestigd om slechts zo nu en dan op de Toutenburg te verblijven.
Toutenburg bleef in het geslacht Haersolte totdat Douairière van Heerdt, geboren Anna Lucia van Haersolte als beneficiaire erfgename van Rutger van Haersolte op 11 april 1787 de Toutenburg voor f 3200 verkocht aan Jan Arend de Vos van Steenwijk tot Nijerwal.

Kenmerken

NaamRutger Sweer van Haersolte
Woonplaats-
CompagnieHOOGDUITS 3
RangFriese Nassause Regiment - kapiteins
NationaliteitONBEKEND
Officier van:1704
Officier tot?
Vermeld bij:-
Gesneuveld-
(BK nr.)39703
Blog-
Portret/State/Familiewapenja
AfbeeldingenFamiliewapen
Voorganger in HOOGDUITS 3Paulus van Echten

Andere kapiteins

Admiraliteit van Friesland - Kapitein

Admiraliteit van Friesland - Luitenant-Admiraal

Friese Nassause Regiment - kapiteins

Friese Nassause Regiment - Luitenants

Friese Nassause Regiment - Ritmeesters

Groninger Nassause Regiment - Kapiteins

Hoogduitse Nassause Regiment - Kapiteins