1706 Beleg van Oostende (Spaanse Successieoorlog)


1706: Bij de Slag bij Ramillies op 23 mei vloeiden sloten bloed. Het Frans-Beierse leger blies de aftocht en trok zich terug in Frankrijk en de steden Nieuwpoort en Oostende, die in Frans-Spaanse  handen bleven. Alle gronden ten westen en zuiden van Oostende werden om de stad te verdedigen door het doorsteken van de kanaaldijken onder water gezet.

Op 15-16 juni drongen ontscheepte Engels/Nederlandse troepen met Generaal François-Nicolaas Fagel door tot aan het fort van Plassendale (kanaal Brugge-Oostende, aan de sluis op het kanaal Plassendale-Nieuwpoort) en Spaans tolhuis. Het 250 man sterke Franse garnizoen aan ’t tolhuis gaf zich na twee schoten over en werd krijgsgevangen gemaakt.
Zelfs Daniel Defoe, schrijver van Robinson Crusoe vond het de moeite om de inname van Plassendale te vermelden in één van zijn boeken.

Een grote compagnie onder leiding van de Friese-Nassause brigadier Frederik Vegelin van Claerbergen ging in afwachting van de komst van de zware kanonnen vanuit Gent met vier bataljons in Plassendale kamperen: Jean de Sacconay (Zwitsers/Savoie), (Frans Casimir?) Junius en Flor. Twee dagen later werd de belegering van Oostende door Engels/Nederlandse troepen van alle zijden ingezet. De oostzijde werd aangevallen vanuit Bredene/Liefkemores (de huidige vuurtorenwijk). Pas op 6 juli gaven de Franse generaal de La Mothe en zijn Frans-Spaans garnizoen zich over en mochten ze het totaal in puin geschoten Oostende levend, met behoud van wapen maar met verlies van heel wat vaandels, afdruipen naar Duinkerke en Bergen. De regimenten (Vorst van) Holstein-Beck, Van der Beek, Henri de Ca(r)ris (Zw.) en Lan(d)sbergen, gingen in winterslaap in het fort van Plassendale.

(bron tekst: Peter Velle, Oudenburg)

 

Het beleg van Oostende in 1706
(https://en.wikipedia.org/wiki/Siege_of_Ostend_(1706)

Kaart van het beleg van Oostende door de Geallieerden onder Hendrik van Nassau, heer van Ouwerkerk, belegerd vanaf 17 juni, ingenomen op 6 juli 1706. Linksboven een cartouche met de titel en de legenda 1-57 in het Frans. Linksonder een cartouche met een lijst van de regimenten die deel namen aan de belegering met bovenin het wapen van Hendrik van Nassau, heer van Ouwekerk en rechtsonderin een schaalstok: Eschelle de 300 Toises.

 

Het beleg van Oostende in 1706: detail van de legenda
(https://en.wikipedia.org/wiki/Siege_of_Ostend_(1706)

 

–> legenda van de bovengenoemde kaart.
Met nr. 20 het Regiment Idsinga (kolonel Johan Harmens van Idsinga)
Met nr. 30 de Garde du Prins de Frise (Johan Willem Friso van Nassau-Dietz)
Met nr. 35 het Regiment Grovestein (kolonel Frederick van Grovestein)

Du cote de Plaschendael estoit Campé le Battaillon
de Vegelin, 2. de Sacony, 1 de Junius, 1 de flor fous
le Commandement de Mr. le Brigadier Vegelin